Sunday, May 15, 2011

ARE YOU READY TO LOSE THEM , THE PERSON THAT YOU LOVE SO MUCH ?

Assalamualaikum semua..


Entry kali ini datang dari hati. idea terkeluar dr otak nieh bler mama aku tbe2 tak sehat pas ngadap komputer. mata stress sgt kowt. pape pon mama aku mmg ader penyakit. THYROID name nya. familiar tak dgn korg penyakit nieh.. bia aku trg cikit lah eh, tayah lah trg se'detail doktar pakar thyroid, just penerangan dari pengamatan aku sebagai sorg anak kepada mak nya si penghidap thyroid.

susah tok aku taip entry since keadaan aku yg ta brape stabil emosi nya. tp pape pon aku nak berkongsi. mama aku disahkan ada penyakit tyroid mase aku di form 2 kalo x clap. simptom2 dier seperti berpeluh-peluh secara berlebihan, turun berat badan, dan bonjolan( betul ker word aku gune nieh, haish fail BM) kecil di leher. nieh yg salu mak aku citekan kat aku. aku ta tawu la simptom2 lain. nieh di peringkat awl lah. belom yg biler di diagnose hypothyroid or hippothyroid. sorry kalo gune words yg slh sebb aku cume tawu sebut tapi ta tawu the exact spelling. waktu nieh mmg kelam kabut jugak lah. byk benda yg berubah dlm hidup aku and of course mematangkan aku.

masa nieh abah aku kerja kat Penang n ktaorg stay kat Taiping. aku pindah Penang mase aku form 3.so mama kena operate tok buang bonjolan tu and korg pikirlah kan. abah aku yg berulang alik dr Penang ke Taiping and rumah ke hospital. masa tue aku yg tgk2 kan adk laki dgn pompuan aku. dorg kecik lagi, sekolah rendah dgn tadika. abg aku lak dekat MRSM. so everything on my shoulder. tp that time mmg ta rase malas pon nak buat kerja. bila mak aku sakit aku ta penah rase malas nak buat pape. sbb e2 tanggungjawab aku. korg tawu kenapa anak nombor 2 selalu dikatakan keras kepala? sbb mereka kena tgk2 kan adk beradik mereka yg len. yg sulung sibuk mgejar cita-cita tok harumkan nama keluarga and anak kedualah yg pikul segalanya.

lepas operate, mak aku taleh byk bergerak,jerit2 pon talei. mane tak nyer, leher dibelah okey? walaupon ta besar, tp pisau ttp dah hiris leher mama aku. ngiluuuu aihh~  aku cuba sedaya upaya tolong mak aku. mujur jugak lah aku bersekolah petang, adk2 aku sekolah pagi. tapi aku ta egat byk benda sgt time nieh. aku byk egt time2 mak aku sehat aje. agaknyer aku dah erase habis kowt memory time mak aku sakit. it's hard to see your love one in pain kan..

bila dok kat Penang nieh mak aku okeh2 aje, tapi kesihatan ader turun naek nyer. lebih2 lagi bler doktor bereksperimen dgn ubat thyroid. bler makan lebih jadi mcm nieh, bler mkn kurg jadi mcm nieh. ada sekali tue mak aku asik krem ( again, betol ker ejaan nieh) seriously aku takut sgt bler mak aku mcm nieh. aku mudah panik n mak aku double panik dr aku. bler tgk keadaan org yg kite syg dalam kesakitan, kite akan rase sakit balik. hmmm, aku ta tawu la mcm mane perasaan abah aku setiap kali tgk mak aku sakit. mesti rase sakit tue double triple or infinity. sakit ta terhingga kan.

aku belom bersedia tok hilang sape2 dalam family aku nieh. dan aku pon belom belikan byk2 barang kemas yg aku janjikan mase kecik2 dulu. aku harap family aku akan terus sehat dan dihindari dr bala. and of course panjang umo tok lihat anak2 aku.. aku ta putus2 berdoa.. "Ya Allah ya tuhanku, kau ampunilah dosaku, dosa kedua ibu bapa ku, kau panjangkan lah umur mereka, umurku,umur saudara-maraku dan umur insan2 yg aku sayangi." ini yg aku ulang dan ulang setiap kali solat. bila angkat tgn menadah doa, ini yg akan terpacul dari mulut aku.

aku ta tawu mcm mane kenalan-kenalan aku mghadapi saat2 kehilangan insan yg mereka sayang. mereka sgt tabah. classmate aku Dalila, kehilangan ibu dan atok nya dalam jarak mase yg singkat. aku ta tawu mcm mane dia hadapi sume tue. oleh itu hargai lah ibubapa korg sementara mereka masih hidup. tayahlah tgu smp mereka dah tua and sakit2 sebab ajal di tangan tuhan. mase sehat2 pon Allah boleh arahkan malaikat Izrail tok cabut nyawa.  balas lah jasa mereka, ta payah dgn harta berkepuk2, cukuplah dgn kasih sayang dan perhatian dr korg. ok e2 aje, emosi mbuak2 bler taip entry kali nieh..so nak stop and tido. BABAI !



bace jek? komen lah cikit, dont shy-shy cat ;P

3 sayang blog lina:

Eirma Rohayu said... [Reply to comment]

rileks weh ! huhu . mak aku baru gastrik pun dah seksa ak tgk, huhu.. mudah-mudahan mak2 kite masih pjg umur lg.. aminn!!!!!!!! :)

Lina_Lin said... [Reply to comment]

@Eirma Rohayu

aminnnn .....

kpah k-poh said... [Reply to comment]

TERIMA KSIH KAKAK UTK ENTRY NI...