Tuesday, January 3, 2012

PENJAGAAN MAKANAN UNTUK SI PEAR BODY SHAPE :)

Assalamualaikum semua :)

jom kita kongsi ilmu yang aku dapat dari satu website nie.


yes yes, i got the pear body shape. macam mana nak determine apa shape body korang, tengok dekat mana fats paling banyak terkumpul.. kalau banyak dekat lower body then u join me which is PEAR shape, if you store more fats in the upper body, then you join the APPLE shape.

Pear shape usually akan ada masalah pengembangan dan tumbesaran kurang indah pada peha dan punggung. yes, i have that problem. dan yang tak best nya, memang terbukti Pear shape susah nak remove that bad fats from our body.. huhu..

jadi dalam soal penjagaan makanan ada beberapa makanan yang perlu dielakkan dan ada beberapa makanan yang perlu ada dalam pemakanan korang.

APA YANG PERLU ADA 
DALAM MAKANAN KORANG

whole grains
cth : nasi, bihun , roti
brown rice
sayur-sayuran 
(aku kurang sangatlah kalau suruh makan sayur)
buah-buahan
lean protein food
cth : ayam bakar , ikan steam, eggs ( food that less oily ) 
then pengambilannya tak banyak sangat.

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN

butter
regular milk
( boleh consume susu, tapi pilih yang low fat )
regular cheese
sour cream
( tak silap aku mayonis lah bende alah sour cream nieh )
any high fat food

banyak yang bagi tips dekat aku cara nak burn lemak dekat peha and punggung iaitu dengan mendaki tangga, berjalan, berbasikal n etc. apa yang penting gunakan kaki korang sepenuhnya untuk pembakaran lemak yang lebih extreme.. dan kalau korang nak result yang lebih cepat, pastikan korang ada balance diet dengan excersie. 

kalau satu hari tu korang termakan 5 ketul ayam goreng pastikan korang cari excerise atau aktiviti yang dapat membakar kalori yang dah korang consume tue supaya fats yang datang dari 5 ketul ayam tu tak kan berkumpul di peha dan punggung korang.

ok, itu saja yang aku nak kongsi hari ini. saja aku search untuk peringatan kepada aku jugak supaya tak overdose makan. sebabnya you are what you eat my dear :)

p/s : kajian ada mengatakan kebanyakkan lelaki lebih tertarik kepada perempuan yang bentuk badan mereka ialah PEAR :) 


Thanks for reading darls :)


bace jek? komen lah cikit, dont shy-shy cat ;P

7 sayang blog lina:

Anastasyea Aida said... [Reply to comment]

tips yang baik utk diamalkan =)

www.anastasyea.com

Eirma Rohayu said... [Reply to comment]

cisss!!!!! gtau pasal apple shape pulak. laki minat pear eh? cane aku nak kecikkan dada aku yg kembang nih!!!!!!! urrggghhh!

Lina_Lin said... [Reply to comment]

@Anastasyea Aida

thanks dear ;)

Lina_Lin said... [Reply to comment]

@Eirma Rohayu

nt2 aku post lah pulak pasal apple shape.. hehe,mmg saintis yg ckp cm tue nak wat cm ner.. xyah lah kecikkan :p

Eirma Rohayu said... [Reply to comment]

benci benci benci tau! saintis tu mmg meminggirkan aku :(

ummi sumayya said... [Reply to comment]

plank shape takde ke ? HAHAHA ! Saya nie sekeping je . cam papan . HAHAHA . ada tak cara cara nak menaikkan berat badan :)

Trendy Baju Murah said... [Reply to comment]

tulisan yang baik untuk di simak,,nice post